Julen


Bild: www.wallpaperez.com

  • Advent: betyder "ankomst", ordet kommer från latinet. Har firats sedan 400-talet i och med förberedelser för julen. Många springer till kyrkan och känner sig extra skenheliga under adventsfirandet. Adventsljusstaken började användas kring 1890-talet.
  • Lucia: de tidigaste uppgifterna om luciafirande i Sverige kommer från 1700-talet. Men det är först på 1900-talet som luciafirandet kom igång här i Sverige ordentligt i och med mycket publicitet i tidningar.Och Lucia vet vi ju alla vem hon är, helgonförklarad brud som blev skuren mitt itu(eller hur var det nu?jag tänkte på det här röda satinbandet man brukar ha runt midjan som lucia) p.g.a. något.
  • Julgranen: i Sverige så gillade vi först "avskalade" granar, alltså avkvistade så att det bara var barr kvar på toppen, och dessa kallades julstänger. Sjävla julgranen har inte varit så populär förrän 1900-talet i de svenska folkhemmen. Själva seden med julgranar kommer från Tyskland(tidigt 1500-tal).
  • Jultomten: från början när jultomten inte introducerats i Sverige så klädde folk ut sig till julbockar. Väldigt läskigt tyckte många att det var. Själva syftet var att tigga pengar och busa runt. Sen när vi började ge varandra julklappar så behövdes det någon som delade ut dem, och julbocken blev perfekt för den uppgiften. Först kring sekelskiftet 1900 blev jultomten vanlig. Den moderna tomten har inspirerats av barnens givmildsskyddshelgon; S:t Nikolaus. Men inspirationen har också kommit från den traditionella och mytomspunna gårdstomten. Det fina fenomenet att ställa ut gröt till tomten kommer just från gårdstomtetraditionen, gårdstomten var ofta hungrig eftersom att han arbetade med att skydda gården och hjälpa husbonden. Men sen tyckte vi att jultomten som kom med julklappar var värd gröt han med, och han fick ta över grötkäkandet.
  • Julklapparna: kring 1600- 1700-talet så förekom det att barnen till de mer förmögna fick julgåvor, men det dröjde innan julklappar blev vanligt även bland jordbrukare. Namnet julklappar kommer från de skämtgåvor som kastades in i hemmen av ligister efter att det knackat på dörren. Detta var en spännande tradition i byarna. Julen ska ju naturligtvis präglas av givmildhet och alla ska vara snälla, så det är numera naturligt att ge varandra julklappar.
Sådär, efter lite julresearch kunde jag dela med mig av otroligt intressanta fakta :) Källa: www.firajul.nu

Förresten så härstammar julen också från det fornnordiska "midvinterblotet". Sen har högtiden blivit mer och mer kristet influerad, att man firar Jesu födelse. Och nu på senare år med hedniska influenser; julgranen m.m.

Kommentarer
Liisaa säger:

Fan vad roligt att du kollade upp all dessa fakta! :) Väldigt roligt att läsa tihi.

2009-12-23 | 22:30:14
Bloggadress: http://rodbettan.blogg.se/
madde säger:

haha jag tycker att jag nördade lite väl mycket ;) men det kan ju vara roligt :)

2009-12-24 | 11:13:07
Bloggadress: http://feenposhleen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback